Efterlysningar
Här lägger vi de efterlysningar som vi får när journalister söker personer till intervjuer eller när forskare söker personer till studier. Är du intresserad hör du av dig direkt till kontaktpersonen som är namngiven.
Berätta din historia i Corren
Hej!
Jennifer heter jag, och jag är journalist på lokaltidningen Östgöta Correspondenten i Östergötland. Jag och min kollega Agnes är i uppstarten av en reportageserie om kampen för ett barn, och söker kvinnor i Linköping, Mjölby, Boxholm och Ödeshög som kan tänka sig att dela sin historia med oss.
Vi är intresserade av personer i alla stadier av processen, men framförallt ni som är mitt i, är klara och ni som fått byta till ett ofrivilligt barnlöst spår. Även kvinnor som valt att bli mamma på egen hand är väldigt intressant. Vi täcker området kring Linköping, Mjölby, Boxholm och Ödeshög, så viktigast för oss är helt enkelt att ni bor just där. Vi tar gärna del av alla olika slags historier, då vi känner att det är ett viktigt ämne att lyfta.
Med vänlig hälsning,
Jennifer Grönquist
Reporter i Mjölby, Boxholm och Ödeshög
0702-46 56 93 | vxl 013-28 00 00
Jennifer.Gronquist@corren.se
Svensk surrogatmoder – intervju i tysk tidning
Journalist söker ett par som har fått barn med en surrogatmamma i Sverige eller en kvinna som har bestämt sig av altruistiska skäl för att bli surrogatmamma i Sverige.
Carolin Rückl arbetar som frilansjournalist för Zeit Online, nättidningen för den största veckotidningen i Tyskland. Hon håller för närvarande på att göra research för en artikel om surrogatmödraskap.
Hon är särskilt intresserad av den personliga historien bakom beslutet. Hur gick det till, vilka var utmaningarna och vad gick kanske förvånansvärt bra? Varför valde ni att genomgå en värdgraviditet i Sverige och inte utomlands? Kontakta Carolin via mail: carolin.rueckl@posteo.de
Magisteruppsats om hur kvinnors sexuella hälsa påverkas av ofrivillig barnlöshet
Vi som genomför studien heter Greta Hansson och Josefine Kvist. Vi studerar till barnmorska vid Linnéuniversitetet. I utbildningen ingår det att göra en magisteruppsats.
Omkring en av sex personer i världen har någon gång under sin livstid upplevt ofrivillig barnlöshet. Infertilitet påverkar både den fysiska och psykiska hälsan såväl som den sexuella hälsan. I barnmorskans kompetensområde ingår det i professionen att främja sexuell hälsa. Syftet med studien är att belysa hur kvinnors sexuella hälsa påverkas av ofrivillig barnlöshet. Förhoppningen är att resultatet skulle kunna vara en grund för vården att få en bättre förståelse och ge en bättre vård till drabbade kvinnor.
Till studien behövs 10–12 kvinnor som kan tänka sig att bli intervjuade och berätta om sina erfarenheter. För att kunna delta i studien ska du vara en kvinna över 18 år som har upplevt primär eller sekundär barnlöshet inom de senaste fem åren och under denna tid varit i en parrelation.
Det är helt frivilligt att medverka i studien och du kan närsomhelst välja att avbryta din medverkan. Inför intervjun kommer du få skriva på en samtyckes-blankett. Det kommer ställas öppna frågor så att du får tala fritt. Intervjuerna kommer genomföras via telefon eller zoom, vilket som passar dig bäst. Intervjuerna beräknas att ta 30–45 minuter. Intervjuerna kommer att spelas in och transkriberas, det insamlade materialet kommer behandlas konfidentiellt och förvaras så att ingen obehörig kommer kunna ta del av det. Det kommer inte vara möjligt att identifiera någon person i det färdiga arbetet och det inspelade materialet kommer att raderas efter godkänd magisteruppsats. När magisteruppsatsen är klar och godkänd kommer den publiceras i Digitala vetenskapliga arkivet (DIVA).
Intervjuerna kommer att hållas i augusti-september.
Har du några frågor så hör gärna av dig.
Studerande:
Greta Hansson
gh222mv@student.lnu.se
0761728024
Josefine Kvist
jn222bm@student.lnu.se
0706760689
Handledare:
Sofia Tallhage
Universitetsadjunkt
sofia.tallhage@lnu.se
0480–446186
Har du använt icke-biomedicinska behandlingsmetoder?
Just nu pågår en studie vid Uppsala universitet om (in)fertilitet och icke-biomedicinska behandlingsmetoder. Har du använt eller använder du icke-biomedicinska behandlingsmetoder för att främja fertilitet eller behandla infertilitet? Exempelvis akupunktur, yoga, fertilitetscoaching, örtmedicinsrådgivning, kostillskottsrådgivning, digitala fertilitetsappar, religiösa eller spirituella ceremonier och snippsauna.
Vill du dela med dig av erfarenheter kring detta i ett forskningsprojekt?
Att delta är helt frivilligt och du kan när som helst avbryta din medverkan utan att uppge anledning. Intervjun sker på en plats som passar dig eller digitalt (via Zoom). För att delta behöver du vara minst 18 år, bosatt i Sverige, kunna göra dig förstådd på svenska, engelska eller franska, och ha genomgått icke-biomedicinska behandlingar i Sverige. Behandlingarna kan ha genomgåtts i kombination med biomedicinska behandlingsmetoder.
Till studien söker även personer som erbjuder icke biomedicinska behandlingsmetoder
För mer information, anmäl intresse till Alexandra (via e-post, telefon eller direktmeddelande på Instagram).
Information om studien:
Alexandra D’Ubaldo-Gauffin
Doktorand i genusvetenskap
Uppsala universitet
alexandra.dubaldo-gauffin@gender.uu.se
Telefon: 073-616 91 41
Män sökes till studie om manlig fertilitet!
ADAM-studien om manlig fertilitet har till syfte att fastställa vilken effekt ett studieläkemedel som innehåller rFSH (rekombinant follikelstimulerande hormon) har på spermakvalitet och graviditet. Det är känt att rFSH stimulerar spermieproduktionen i testiklarna.
Karolinska Institutet söker dig som tillsammans med din partner försökt att få barn i minst ett år utan att lyckas. Ytterligare krav är:
– Som man måste du vara i åldern 18 – 50 år och din kvinnliga partner 18 – 35 år
– Du ska ha god allmän fysisk och psykisk hälsa
– Både du och din partner måste samtycka till att delta i studien
Läs mer om studien och hur du anmäler dig
Deltagare sökes till studie om ofrivillig barnlöshet & kraftig övervikt hos kvinnor
Har du upplevt ofrivillig barnlöshet till följd av kraftig övervikt eller är du en kvinna med normalvikt som tidigare fött barn? Är du mellan 20-38 år? Vill du då vara med i en forskningsstudie om ofrivillig barnlöshet och kraftig övervikt?
Läs mer om forskningsstudien: Längtan efter ett barn- en experimentell studie om ofrivillig barnlöshet och kraftig övervikt hos kvinnor
Forskningsstudien leds av Institutionen för kvinnor och barns hälsa, Uppsala Universitet
Deltagare sökes till studie om PCOS
Är du intresserad av att delta i Karolinska Institutets forskningsstudie om PCOS?
Studien syftar till att utvärdera behandlingsmetoder för att förbättra blodsockerreglering och livskvalitet hos kvinnor med PCOS. Syftet är också att ge ökad kunskap om orsaken till PCOS relaterade symptom. Karolinska Institutet söker dig som är kvinna mellan 18 till 40 år med BMI mellan 25 och 40. Vi söker kvinnor både med och utan diagnosen PCOS.
Mer information och anmälan: Studie om polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)